Smijem se, a plače mi se..!

Ovih dana pred rođenje Gospodinovo….zapitah se malo…Kako je to bilo onda..!’
Dali bi bi danas bilo drugačije..!?
Onih dana kad se Marija trebala poroditi, obilazili su ona i Josip mnogo domova da ih netko primi, ali bijahu nepoželjni..bili su možda pomalo čudni…tražiti da ih netko primi u toplinu svoga doma …u “mirnoću” svojih navika…u svoju odaju, gdje samo oni mogu biti…pomalo čudno od Marije I Josipa—pitam se dali bi danas bilo drugačije…!?
Dali bi danas ja i ti ustupili tako nekome svoj dom…!?
Tražio je Josip i kucao u nadi da će naći za Mariju i Isusa nekakav “dom” dostojan njihove malenosti…i danas traže odnosno traži Josip od nas da se probudimo i pogledamo što to oni nama nude…nekako mi se čini da smo jako lijepo uredili svoj dom i pripremili puno toga, ali za koga…!?…kome bi ustupili dio svog doma, dio svoje tišine…puno smo svjetala upalili i čini se kao da smo ostavili trag odnosno obasjali put ka svome domu, ali za koga..:!?

U ono vrijeme nije bilo toliko “lampica” za nečiji rođendan, za radost nečijeg dolaska, jedina “lampica” bio je Josip koji je išao u nadi da će naći, ali nije našao—pitam se dali bi danas našao da dođe kod mene i tebe…!?
Pitam se s pravom …tko je toliko dostojan da mu ja ustupim dio svoga doma…ipak je to moj dom, moj “mir”…moja navika…moj “nešto”…!
Josip je bio skroman…tražio je malo mjesta za Mariju, ali nije našao nigdje, pitam se adali bi danas bilo drugačije..!
Danas bi bilo možda još i gore…jer smo mi danas spremni na prokazivanje, spremni smo na osudu, spremni na tužbu, spremni na sve samo da bi nam bilo ugodno…
I tako nakon nekoliko dana obilaženja, traženja, moljenja i mnogo poniženja…ostao je Josip u čudu gledajući na sva ta toliko vrata koja su ostala zatvorena, jer nije bilo mjesta…pitam se kako bi bilo danas,,,sad …!? Možda još i gore.!
Teško je bilo biti Josip onda…teško je bilo puno toga znati, a ne moći reći, jer nitko neće da posluša, svi su bili zauzeti….!

Danas znam da bi bilo “drugačije”:
– svi bi rado učinili uslugu nekome za koga znaju sigurno da im ne može vratiti
– svi bi rado ustupili svoj dom nekome tko nema svoj dom
– svi bi rado dali svoj obrok kojeg su pripremali danima nekome tko nema ništa
. svi bi rado svaki dan ustajali rano i išli od svoje kuće da vide gdje je taj čovjek koji traži
– svi bi rado uredili svoje domove i zvali trudnu mladu djevojku na zajednički obrok
– svi bi rado upalili mnogo lampica da nepoznati gosti mogu doći po mraku
– svi bi rado puno toga podijelili sa ljudima koji su bili vidno u potrebi
– svi bi rado puno toga napravili…
ipak se nadam, jer onda ljudi nisu znali da im na njihova vrata dolazi netko tko je za njih spreman učiniti sve…danas znaju, čuli su već mnogo puta da je Isus tu…da dolazi svaki tren, zato i je sve tako svečano….!!!…ili mi se samo čini…!?

Print Friendly, PDF & Email